Z

Algemene beoordeling van 8,7

Z

Vergoed door verzekeraars

Z

Hulp bij diverse aandoeningen

Wat is dry-needling?

Dry-needling is een nieuwe behandelmethode in Nederland en is een van de specialisaties waarvoor u terechtkunt bij onze praktijk nabij Barendrecht. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry-needling gebruikt een “droge”(dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Hoe werkt dry-needling bij onze praktijk nabij Barendrecht?

Dry-needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de “energie” in het lichaam. Dry-needling gebruikt meestal een enkele naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry-needling werkt op specifieke punten in de spieren: zogenaamde “triggerpoints” en is geen “energie” behandeling.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een “knoop” in de spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak van uw klachten zouden kunnen zijn.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn/stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders op “afstand”
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht van de betrokken spier(en)
  • Pijnontwijkend gedrag; je gaat “anders” bewegen
  • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

Acuut moment, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel

Chronisch, bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS

Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld na gips, brace of het dragen van een sling

“Slappe” ligamenten in bijvoorbeeld enkels en/of knieën

Psychologische factoren, zoals stress en depressie

Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijvoorbeeld na een botbreuk of operatie

Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.

Wat doet de fysio bij een dry-needling behandeling in onze praktijk nabij Barendrecht?

Komt u langs voor een dry-needling behandeling in onze praktijk in de buurt van Barendrecht? De fysiotherapeut zal dan allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren.

Daarna worden de spieren nader onderzocht die mogelijk uw klachten veroorzaken.

Specifiek wordt in die spieren gezocht naar de bewuste triggerpoints.

Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in deze spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt dry-needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dit geeft een soort “kramp” gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur.

Wat gebeurt er daarna?

Na de dry-needling behandeling in onze praktijk nabij Barendrecht krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee. Deze helpen om de verbeterde situatie ook daadwerkelijk te behouden.

Wat kost dry-needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Als u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry-needling hieronder.

Komt u langs voor een intake?

Kiest u voor dry-needling bij onze praktijk in Barendrecht? Dan doen we altijd eerst een intake. Tijdens deze intake luisteren we aandachtig naar uw klachten en onderzoeken door middel van tests wat de oorzaak van de klacht is. Op basis hiervan stellen we een behandelplan op en beginnen de behandelingen. U maakt een afspraak voor een intake door te bellen naar 0180-419505. Heeft u nog vragen? Ook dan mag u ons via dit nummer altijd bellen. 

Heeft u een vraag?

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid
Fysiotherapie Bolnes